به گزارش پایگاه خبری انصارحزب الله به نقل از رجا؛ در ادامه متن کامل نامه طلاب حوزههای علمیه اصفهان که نسخهای از آن در اختیار رجانیوز قرار گرفته است را میخوانید:
حجت الاسلام و المسلمین جناب آقای دکتر حسن روحانی (زیدعزّه)
ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران
سلام علیکم
۲۰ فروردین ماه، روز ملی شدن فناوری هستهای را به شما و هیئت محترم دولت، به ویژه تمامی دست اندرکاران فناوری هستهای و تیم مذاکره کننده کشورمان تبریک عرض مینماییم.
همان گونه که مستحضر میباشید، حدود ۸ ماه از استقرار دولت جدید و روی کار آمدن حضرتعالی و هیئت دولت میگذرد. در ایام انتخابات وعدههایی نیز از طرف جنابعالی مطرح گشت که حتماً در این مدت، تلاش خود را در جهت پیاده نمودن این وعدهها، به کار بردهاید. در زمینه موضوع هستهای در دولت جدید، روش متفاوتی برای پیگیری حقوق هستهای اتخاذ گردیده است که اولین نتیجه ملموس این سیاست «توافق نامه ژنو» یا به تعبیری، «برنامه مشترک اقدام» میباشد؛ توافقی که به عنوان موفقیتی بزرگ مطرح شد و از طرف جنابعالی به عنوان گشایشی در وضعیت هستهای ایران معرفی گشت که میتواند در ساختار تحریمها، ترکهای جدی ایجاد نماید. در همین راستا جنابعالی در سفر استانی خود به خوزستان فرمودید که «توافق ژنو یعنی تسلیم شدن قدرتهای بزرگ در برابر ملت بزرگ ایران».
هر چند برخی مقامات آمریکایی این سخنان را صرفاً جهت مصرف داخلی معرفی نمودند، و لیکن باور ابتدایی ما حوزویان این است که این سخنان حتماً، از طرف شما صادقانه و حداقل بیانگر نوع نگاه شما به این توافق بوده است. آنچه که در این زمینه ذهن ما حوزویان را مشوّش و پریشان کرده است، وجود برخی از اشکالات و ابهامات اساسی در متن توافق صورت گرفته است، که در صورت صحت آنها میتواند هزینههای سنگینی را برای کشورمان به همراه داشته باشد. سوالات و نگرانیهایی که نه تنها از طرف تیم مذاکره کننده برطرف نشده است بلکه اظهارات بعدی آنها در مورد این سوالات، ما را نگران این مورد کرده است که مبادا سیاست دولت در قبال پرونده هستهای همانند خاطرات مربوط به مذاکرات ناموفق هستهای ۱۰ سال پیش، که خودتان مسئول آن بودید و منجر به حدود دو سال تعلیق بینتیجه گردید، مجدداً تکرار شود. لذا بهتر دیدیم تا این نگرانیها را با شما در میان بگذاریم، نگرانیهایی که از همان ابتدا با طرح مسالهٔ چرخش چرخ سانتریفوژها به شرط چرخش چرخ کارخانهها از سوی شما ایجاد شد و صدالبته در این مجال نیازی به توضیح نسبت مستقیم چرخیدن چرخ سانتریفیوژها با چرخش چرخ توسعهٔ کشور و رفاه مردم با توجه به کاربردهای عظیم و بیشمار صنعت هستهای نمیبینیم.
- همانگونه که مستحضرید متن توافق نامه ژنو دارای چند گام میباشد. گام اول آن مدت زمانی ۶ ماهه دارد که بر اساس قید renewable امکان تمدیدهای پیاپی را دارد. بر اساس گام میانی توافق، ایران باید به قطعنامههای شورای امنیت بپردازد؛ البته با این هدف که شورای امنیت پایان رضایت بخش آن را اعلام نماید. گام سوم یا نهایی هم زمانی بلند مدت دارد و بناست بر اساس آن در مقابل امتیازات بسیاری که ایران میدهد همه تحریمهای هستهای ایران برداشته شود.
جنابعالی در نامه تبریکی که خطاب به مقام معظم رهبری مرقوم داشتید چنین اشاره کردهاید که «حقوق هستهای و حق غنی سازی ملت ایران مورد اذعان قدرتهای جهانی- که سالها سعی بر انکار آن داشتند- قرار گرفته است». علی رغم این اظهار نظر جنابعالی و مطابق نظر بسیاری از حقوق دانان و اهل فن، این توافق نه تنها حقوق هستهای و حق غنی سازی ملت ایران را به رسمیت نشناخته، بلکه این حق را، با قیود متعدد فنی، محدود کرده و حقی را که تا پیش از این بر اساس ماده ۴ NPT برای جمهوری اسلامی ایران از نظر حقوق بین الملل ثابت بود و امکان استفاده صلح آمیز نامحدود داشتیم، متأسفانه در توافق ژنو، منوط به رضایت آمریکا و سایر طرفهای توافق کردهایم. (متن توافق ژنو، تعهدات ایران در بخش راه حل جامع).
عدم به رسمیت شناخته شدن حق هستهای ایران در توافق ژنو، نه تنها از طرف کارشناسان منتقد دولت، بلکه از طرف تیم دیپلماسی و همراهان دولت نیز مطرح شده است. برای مثال دکتر عراقچی معاون وزیر امورخارجه و عضو تیم مذاکره کننده در مدرسه معصومیه قم، به اشتباه بودن ادعای جنابعالی در نامه رهبری اشاره میکنند. حجت الاسلام هاشمی رفسنجانی نیز در سخنان خود در مراسم معارفه رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام قبول میکنند که در توافق ژنو حق غنی سازی ایران به رسمیت شناخته نشده است. با توجه به این توضیحات، به نظر میرسد که هدف اول و اصلی ایران از مذاکرات بر خلاف نظر جنابعالی، با این توافق حاصل نشده است.
- بر اساس صحبتهای جنابعالی و سایرِ همکارانتان در ایام انتخابات و پس از آن، هدف مهم دیگر از مذاکرات، رفع تمامی تحریمهایی بود که در این مدت اخیر به کشورمان تحمیل شده است. اما متن توافق نامه نشان میدهد با وجود اینکه ایران در گام اول امتیازات بسیار مهم و سنگینی را متعهد شده است و حتی تمامی ذخایر اورانیوم ۲۰% خود را اکسید و یا رقیق مینماید، ولیکن طرف مقابل به هیچ وجه درتحریمهای اساسی، یعنی تحریم نفتی و تحریم بانکی تغییری اساسی ایجاد نکرده است. گفتنی است که تحریمهای نفتی در پایان گام اول توافق همچنان به حال خود باقی خواهد بود و تحریمهای بانکی نیز جز تعهد به بازگرداندن مبلغ ۲/۴ میلیارد دلار – از ۱۰۰ میلیارد دلار پول بلوکه شده ایران در خارج کشور- تغییر خاصی نکرده است و این به معنای چشم پوشیهای بزرگ ما از حقوق خودمان برای دستیابی به بخش بسیار اندکی از حقوق محروم شده خودمان درگام اول است وفی الجمله این، یعنی تأمین نشدن هدف دوم ایران از مذاکرات هستهای.
- نگرانی بزرگ دیگر این است که مسئولین مربوط به مذاکرات بارها اعلام نمودهاند که در صورت عدم پایبندی طرف مقابل به تعهدات خود، ایران میتواند بلافاصله روند قبلی هستهای خود را از سر بگیرد و لذا چیزی از دست داده نخواهد شد. این در حالی است که طبق متن توافق، ایران تمامی مقادیر ارزشمند اورانیوم ۲۰% خود را اکسید و یا رقیق کرده است. موادی که برای به دست آوردن آنها هزینههای بسیاری پرداخته شده است. همچنین ایران تعهد کرده که در سه ماهه اول اجرای توافق، مهمترین اسرار هستهای خود، از ریزترین موارد تا کلانترین آنها را در اختیار ناظران قرار دهد. افشای محرمانهترین اسرار هستهای ایران چیزی نیست که در صورت شکست مذاکرات قابل بازگشت باشد، در حالی که تحریمهای طرف مقابل به راحتی قابل بازگشت خواهد بود، ضمن اینکه با افشا شدن این اطلاعات، طرف مقابل میتواند تحریمهای هدفمندتری را به کشورمان در آینده، اعمال نماید و این نکته مهمی است که گویا از دید طرف ایرانی مخفی مانده است.
البته سوالات اساسی دیگری نیز وجود دارد. از جمله این موارد میتوان به نوع انطباق عملکرد دولت نسبت به منویات مقام معظم رهبری و همچنین نوع عکس العمل دولت در مقابل توهینها و تهدیدات طرف غربی، به ویژه آمریکا اشاره نمود، که متأسفانه از سوی مقامات مسئول، جوابهای مناسبی در این زمینه نیز داده نشده است. جنابعالی در جمع اساتید دانشگاه، از وضعیت نامناسب اظهارات مخالفین در مورد توافق ژنو، انتقاد نمودید و از موافقین تقاضا کردید که وارد صحنه شوند و از این توافق دفاع نمایند، لیکن با این وجود، تغییر محسوسی در مسیر اظهارات صورت گرفته در مورد این توافق صورت نگرفته است که این میتواند خود نشانهای از یک مشکل بزرگ باشد.
در حالی که جنابعالی این توافق را «عامل تسلیم قدرتها در برابر ملت ایران» میشناسید، بسیاری از افراد به این توافق نقد جدی دارند و از آینده آن نگران هستند و حتی عضو تیم مذاکره کننده هستهای، ادعای شما در مرقومه خطاب به رهبری را، اشتباه میخواند. شاید بتوان گفت علت چنین تفاوت بزرگی در اظهارنظرها، به علت عدم پاسخ گویی مناسب جنابعالی و همچنین عدم ایجاد فضای آزاد در مورد سوالهای جدی مطرح شده در این زمینه باشد.
برای رفع نگرانی شما از فضای ناامیدی از توافق ژنو، حضور جنابعالی در رسانه ملی به منظور پاسخ گویی در مورد سوالات مطرح شده و همچنین امکان وجود فضای آزاد نقد و بررسی در رسانه ملی با حضور کارشناسان، میتواند تا حد زیادی این دغدغه شما را برطرف نماید و در فضایی کاملاً آزاد، نگرانیهای موجود در مورد توافق ژنو را برطرف کند و چنانچه واقعاً عدهای به دنبال بدنام نمودن دولت جنابعالی باشند، با این کار نزد مردم رسوا خواهند شد. ادامه فضای بسته موجود در نقد توافق ژنو نه تنها کمکی به تیم مذاکره کننده نمینماید، بلکه میتواند در آینده به روند مذاکراتی این تیم نیز آسیب برساند و این شما هستید که میتوانید با تدبیری مناسب، گره گشای فضای موجود در کشور باشید. لذا از شما تقاضا میشود این درخواست جامعه نخبگانی کشور را بیپاسخ نگذارید که ما نیز مانند شما، دلسوز این کشور و خواهان عزت و سرافرازی آن هستیم.
وما علینا الّا البلاغ
جمعی از طلاب حوزههای علمیه اصفهان
نظرات شما عزیزان:
برچسبها: